Veel inwoners van Boschveld zullen zich en niet bewust van zijn dat aan de rand van hun buurt een ICT- en innovatiegebied in ontwikkeling is. Sinds 2022 wordt er gewerkt aan het IKDB (Innovatie Kwartier Den Bosch). Veel kleinere bedrijven moeten hier ruimte krijgen om aan ideeën te werken. Er komen ook woningen, maar die zijn vooral bedoeld voor de mensen die hier ook werken. Het IKDB wil nadrukkelijk aansluiting zoeken bij de buurt en heeft al een paar keer de deuren geopend om zo aan te geven wat de plannen zijn en waar bewoners en andere belanghebbenden konden aangeven hoe een wederzijds verband gerealiseerd kan worden.
In het IKDB moeten bedrijven, onderwijs en omgeving samenkomen. Dat vraagt om ontmoeten, samenwerken en interactie. De bedrijven moeten vooral zaken ontwikkelen waar de samenleving wat aan heeft. Het betreft hier een publiek private samenwerking (pps) wat inhoudt dat de overheid en marktpartijen samenwerken. Niet iedereen is daar even gelukkig mee en vindt dat bedrijven in deze zelf hun bestaansrecht moeten aantonen.
De ontwikkeling van het IKDB is een proces dat wel 15 jaar kan duren. Het wordt begeleid door AM/Coebax. In het gebouw van de voormalige Grasso wordt al twee jaar gewerkt aan een plan. Dit heeft geleid tot een raamwerk, maar daar moet wel een verdere uitwerking aan worden gegeven. Dit gebeurt in kleine stapjes. De gemeente is eigenaar van het pand en draagt daardoor mede bij aan de aanpassingen van het gebouw. Het doel is dat de exploitatie van het gebouw uiteindelijk geld gaat opleveren. Daarvoor is van belang dat de ontwikkeling door blijft gaan. De gemeente heeft hier vertrouwen in. Op dit moment werken diverse organisaties samen in het project Hyleo (HYbride LEerOmgeving). Naast de gemeente zijn dat Avans Hogeschool, Koning Willem I college, SPARK, Data Delta/BIM en IoT Stadslab. Voor het realiseren van de woningen wordt samenwerking gezocht met een corporatie.
Uiteindelijk zal een programma ontwikkeld worden met een vloeroppervlakte van 100.000 m2. Hiervan is 50.000 m2 voor bedrijven, 30.000 m2 voor wonen (400 tot 500 woningen voor young urban professionals) en 15.000 m2 voor een mobiliteitshub. De bedoeling is dat deze 3 zaken leiden tot een samenwerkende mix. Bij de bedrijfsruimten wordt ook gedacht aan horeca, maar alleen als het de huidige bedrijvigheid in Boschveld niet in de weg zit. IKDB moet een toevoeging zijn en niet iets uit Boschveld overnemen.
Niet alleen de inrichting moet ecologisch en duurzaam zijn, ook de productie moet hierop zijn gericht. Het gaat vooral om het bedenken van toepassingen. Dit is volgens wethouder Ralph Geers iets anders dan het maken van machines (techniek) die gebruikt worden voor het maken van deze toepassingen, dat gebeurt vooral in het Eindhovense Brainport. Dit betekent wel dat niet iedereen hier een bedrijf kan beginnen, maar past binnen de profielschets.
Het raamwerk dat nu is gemaakt, moet de komende maanden worden omgezet in een juridische pps. Uitgangspunt is dat deze pps op 1 januari 2025 van start kan gaan. De eerste stap is het maken van een Ruimtelijk Functioneel Kader (RFK) waarin op hoofdlijnen beschreven wordt hoe het gebied eruit moet komen te zien. Dit vraagt nog wel om cultuurhistorisch onderzoek, milieuonderzoeken, beeldkwaliteitsplankaders, ontwerp openbare ruimte, onderzoek in het kader van nota hoogbouw enzovoort. De gemeenteraad moet hier dan uiteindelijk mee akkoord gaan.
Om dit mogelijk te maken is de gemeenteraad in meerderheid akkoord met de pps en de financiële middelen hiervoor. Ook met de uitgangspunten voor het RFK stemt de gemeenteraad in. Hieraan hangt wel een prijskaartje van € 350.000 in de vorm van een voorbereidingskrediet.