Home Organisaties Nieuws Agenda Vlekkenplan

Zie mededeling

Warning: Undefined variable $data in /customers/c/b/3/boschveldbeweegt.nl/httpd.www/config.php on line 7
Vlek 3 krijgt een naam.

Vlek 3 krijgt een naam.
09-Jun-2023

Leestijd 1 minuut

Orbium.JPG title =
Het complex van Vlek 3 heet voortaan Orbium (omwenteling).
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt


BrabantWonen geeft haar nieuwbouwpanden in Boschveld tegenwoordig namen. Dit geldt al voor de nieuwbouw in Vlek 21, maar ook het complex in Vlek 3 heeft nu een naam gekregen: Orbium. Orbium betekent omwenteling. Dit is een verschijnsel waarmee Copernicus zich bezighield. Zo ontdekte hij dat niet de aarde, maar de zon het middelpunt vormde van ons zonnestelsel. De planeten draaien (wentelen) om de zon. De eerste woningen van het complex werden eind 2021 opgeleverd.

Het is niet alleen dat het complex nu een naam heeft, er is ook een compleet social art project aan gekoppeld. Social art is de kunst om met ideeën van mensen kunst te maken. In dit geval zijn de witte muren van de hallen over de 5 verdiepingen voorzien van 28 muurtekeningen. Het project stond onder leiding van kunstenaar Erik Vink.
De afgelopen maand zijn door een team de tekeningen aangebracht. Elke tekening heeft een associatie met een land. De bewoners hebben namelijk verschillende achtergronden en etniciteit. Er zijn zeven landen gekozen die symbool staan voor het veelvoud aan achtergronden van de bewoners: Bosnië Herzegovina, China, Curaçao, Marokko, Nederland, Niger en Turkije. Elk land wordt vertegenwoordigd door vier muurschilderingen. Te zien zijn een bekend of belangrijk gebouw, een plant of nationale bloem, een bijzondere vogel of een sterrenbeeld. Elk land heeft immers een andere sterrenhemel. Dit is ook een directe link naar Copernicus.


Auteur: Alfred Heeroma