Boschveld Beweegt is de naam van het wijkplan voor de buurt Boschveld in 's-Hertogenbosch.

Deze website is een gemeenschappelijk initiatief van BrabantWonen, Zayaz Gemeente 's-Hertogenbosch en OBB wijkraad.

Deze site bevat informatie over activiteiten en ontwikkelingen in de buurt.

Home BrabantWonen Gemeente OBB Zayaz Wijkplan

Agenda

BBS-Wijkpein

Boschveld

Buurtkrant

Copernikkel

Documenten

Geschiedenis

Links

Nieuws

Ondernemersnetwerk

Veemarktkwartier

Vlekkenplan

Werkgroepen

Oude site

Nieuwsbericht

Boschveld kan een Pitstop maken
9 Sep 2008, 19:10:26Er hangt een nieuw bordje bij de deur van het wijksteunpunt in Boschveld. Pitstop, staat er op. Vooral ouderen en bewoners met een beperking kunnen hier vanaf eind september terecht met hun vragen en problemen. Een team van buurtwerkers van verschillende maatschappelijke organisaties staat klaar om hen weer zelfstandig op weg te helpen.

Pitstop is opgericht door Zayaz, BrabantWonen, MEE, Divers, Juvans, de Van Neynselgroep en de gemeente ’s-Hertogenbosch. "We gaan actief naar de bewoners toe", vertelt Janine van Heertum (Zayaz). "Doordat we de buurt en de mensen die er wonen goed leren kennen, zullen we er eerder achter komen waar bewoners behoefte aan hebben."
Dat kan van alles zijn. Een zieke mevrouw zoekt misschien iemand om tijdelijk haar hond uit te laten. Mensen kunnen schulden hebben en daardoor vereenzamen of tobben met hun gezondheid, waardoor het huishouden er bij inschiet. "Zie Pitstop maar als een tussenpersoon", zegt Teddy Tempelmans-Plat (Divers). "De ene keer zullen we een cursus opzetten om mensen te leren met een pinautomaat of de computer om te gaan. Een andere keer wijzen we mensen met een probleem de weg naar de juiste instanties."

Net zo belangrijk is dat Pitstop buurtbewoners met elkaar in contact kan brengen. Een 'talentenmap' is in de maak. "Daarin houden we bij welke bewoners bereid zijn een handje te helpen en waar ze goed in zijn", legt Teddy uit. "Dan kunnen we straks gemakkelijker iemand vinden die graag bij die eenzame meneer op bezoek wil gaan of samen iets wil ondernemen." Enthousiast: "Het zou zelfs kunnen dat er een buurtservicebedrijf wordt opgericht. Mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt kunnen klussen in huis en tuin opknappen voor buurtbewoners. Dan slaan we twee vliegen in één klap." Het is de eerste keer dat zoveel organisaties in 's-Hertogenbosch zo innig samenwerken in een buurt.

Boschveld was volgens Janine een prima buurt om in te starten. "De woningen hier waren niet zo geschikt voor ouderen of mensen met een beperking. Ook ontbreken allerlei voorzieningen en diensten voor deze doelgroep. Zayaz kan er dankzij Pitstop aan bijdragen dat ouderen en mensen met een beperking langer prettig en zelfstandig in de buurt kunnen wonen."

In de afgelopen maanden hebben de medewerkers van de verschillende maatschappelijke organisaties elkaar goed leren kennen. "We hebben stages gelopen bij elkaars organisaties en geoefend met het oplossen van de praktische problemen waar buurtbewoners mee kunnen kampen", vertelt Teddy, die leiding geeft aan het team buurtwerkers. "Zo hebben we geleerd te kijken door de ogen van onze collega's, die een ander vak hebben. Nu zien we samen meer. Als een van de buurtwerkers iemand bezoekt die de deur niet meer uitkomt en eenzaam is, kijkt die ook of er misschien geldproblemen spelen of behoefte is aan zorg. Zijn die signalen er, dan kan er - in overleg met de bewoner - meteen een collega uit het team worden bijgeroepen die meer van de problematiek weet. Die kan dan snel actie ondernemen."

Auteur: Zayaz
Bron: Zayazine september 2008
Documenten

02-Sep-23Buurtkrant Boschveld september 2023
30-Jun-23Buurtkrant Boschveld juni 2023
25-May-23Buurtkrant Boschveld mei 2023
30-Mar-23Ambitiedocument Bosch Centraal: Slim, Gezond en Gastvrij.
17-Mar-23Buurtkrant Boschveld maart 2023
26-Jan-23Buurtkrant Boschveld januari 2023
17-Nov-22Buurtkrant Boschveld november 2022
22-Sep-22Buurtkrant september 2022
14-Jul-22Buurtkrant Boschveld juli 2022
04-Jul-22Verslag Boschveldoverleg 30 mei 2022

Meer documenten


Nieuwsberichten

25-Sep-23Burendag in Boschveld
14-Aug-23Aan de slag voor een groene en schone buurt
31-Jul-23Steunpunt Belastingdienst bij Weener XL
09-Jul-23Weener XL en Oude Vlijmenseweg in gebruik
07-Jul-23Feestelijke vijfde editie van Boschveld Live
03-Jul-23Boschveld Live op dinsdag
26-Jun-23Corporaties gaan samen werken in nieuw portaal
26-Jun-2337 woningen Vlek 21 in de verhuur
14-Jun-23Oude Vlijmenseweg krijgt vorm
10-Jun-23Plaatsen van zwembadje in openbare ruimte aan regels gebonden

Meer nieuws

© 2007 - 2023 Alle rechten voorbehouden   ※   Ontwerp De Vrije Letter   ※
info@boschveldbeweegt.nl
Disclaimer
Uit onderzoek is gebleken dat donkere achtergronden beter zijn voor uw ogen