Duurzaam wonen

Impressie van het CPO project op de locatie van het Buurthuis. Ongeveer 23 woningen met een binnenterrein.
Fotograaf: © BWBB
Boschveld is een wijk waar de komende jaren herstructurering plaatsvindt. Dit houdt in dat woningen worden gerenoveerd waar nodig en mogelijk zelfs vervangen. Daarnaast wordt ook de openbare ruimte aangepakt. Dit proces verloopt in verschillende fasen. De gemeente heeft besloten ook ruimte te bieden aan het zogenaamde Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). In een dergelijk geval wordt de woningbouw niet gerealiseerd door een aannemer en daarna aan bewoners aangeboden, maar bouwen de toekomstige bewoners zelf hun woningen.

Als de BBS klaar is zal het huidige Buurthuis worden gesloopt. Het kavel dat ontstaat zal worden ingezet voor CPO. Al sinds 2012 zijn een aantal mensen bezig met het maken van een plan voor dit kavel. De groep heeft zich verenigd in Bewust Wonen en Werken Boschveld (BWWB). Hun doel is niet alleen om woningen te bouwen, maar ook de mogelijkheid te scheppen tot ondernemerschap aan huis. Daarnaast hebben ze ook duurzaamheidscriteria opgesteld, waarbij energie en waterverbruik wordt beperkt en ook de hoeveelheid afval. In mei waren er al 17 toekomstige bewoners betrokken bij BWWB. Op 21 mei hebben ze een overeenkomst met de gemeente getekend waarbij ze samen met de gemeente het idee van CPO verder gaan uitwerken.

Ondertussen zijn 3 architecten, ook toekomstige bewoners, aan de slag gegaan om ontwerpen te maken. De bedoeling is dat er 23 woningen komen. Doordat de bewoners veel werk zelf doen, kan er veel op de kosten worden bespaard. Bovendien krijgen de bewoners de grond tegen de kostprijs van sociale woningbouw. De bedoeling is niet alleen dat er collectief wordt gebouwd, maar ook collectief wordt gewerkt aan duurzaamheid.

De werkgroep stedenbouw heeft vanuit het OBB de plannen bekeken. Ze vindt het initiatief goed, maar vraagt zicht wel af waarom er op straat moet worden geparkeerd. De gemeente stelt namelijk dat bij nieuwbouw zoveel mogelijk op eigen terrein geparkeerd moet worden. Dit is bijvoorbeeld ook toegepast bij Vlek 14 (Signatuur) waarbij bewoners maandelijks een extra bedrag moeten betalen. Ook merkte de werkgroep op dat bij werkzaamheden deze niet publiek aanzuigend mogen zijn (zoals bijvoorbeeld horeca). BWWB zegt dat dit zeker het werk betreft waarbij geen publiek is betrokken. Ook merkte de werkgroep op dat aan de kant van de Edisonstraat een gesloten karakter lijkt te ontstaan, terwijl een meer open karakter is gewenst. Bovendien staan in het te bebouwen gebied enkele bomen waarvan er 1 dreigt te sneuvelen. Dit zou jammer zijn.

Het Buurthuis zal waarschijnlijk in de loop van 2015 gesloopt worden, waarna BWWB aan de slag zou kunnen gaan.

Zie ook Beeldkwaliteitsplan.Aanvulling

Zie ook aankondiging inspraak voorontwerp bestemmingsplan hoek Edisonstraat/ Paardskerkhofweg


Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  zondag 13 juli 2014 
Bron:   Buurtkrant/ BWWBReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

19-09-21Onthulling bord gebruiksregels binnenterrein
19-08-21Camperplaats De Fuik
19-08-21Kermis bij Brabanthallen
17-08-21Wijkplein Boschveld gesloten
02-08-21In memoriam Mieke Haggenburg
02-08-21Geen kindervakantieweek
25-07-21Nieuw podium Boschveld
24-07-21Steeds meer boomspiegels
24-07-21Wijkwandeling
21-07-21Boschveld Live

Pagina 1 van 85

1 2   Volgende

Er zijn 849 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz