Minder klachten over asfaltcentrale

De asfaltcentrale lag vanaf 21 juni 2021 tot begin augustus 2021 stil voor nader onderzoek en doorvoeren van verbeteringen.
Fotograaf: © Alfred Heeroma
Begin dit jaar waren er veel klachten over de asfaltcentrale van Asfaltnu. Dit ging vooral om geuroverlast en klachten over gezondheid. De gemeenteraad eiste dat hiervoor een plan van aanpak zou komen (een verzoek tot sluiting haalde het niet). Dat plan zou er voor 1 augustus moeten zijn.

Op 30 september zijn bewonersvertegenwoordigers geïnformeerd over de stand van zaken. Tot en met week 31 (begin augustus) lag het bedrijf stil vanwege onderhoud en aanpassingen om overlast te beperken. Op 2 plaatsen (bij het gemaal en haven Ertveldplas) in de omgeving wordt continu gemeten en daaruit bleek dat alles (gemiddeld) binnen de normen was. Er zijn ook 2 grotere metingen gedaan, waarvan de resultaten in november worden verwacht. Daarnaast zijn er op 3 plaatsen geurmetingen gedaan (door middel van absorptie metingen) en daarbij zijn ook geen overschrijdingen geconstateerd).

Het bedrijf is sinds week 32 weer operationeel. Door de aanpassingen en de windrichting zijn er weinig klachten geweest. Het bedrijf zal tot december doordraaien. Dan wordt er nieuwe nabehandelingsinstallatie geïnstalleerd die voor een reductie van 95% voor PAK's en 90% voor benzeen moet zorgen. Die installatie duurt tot maart (winterrevisie). Hiermee hoopt het bedrijf binnen de normen te blijven. Dit zal door provincie en gemeente worden gemonitord. Het bedrijf zal in februari 2022 weer opstarten.

De Bossche asfaltcentrale is niet de enige centrale die voor overlast zorgt. Daarom wordt er ook gekeken of er landelijk tot uniforme aanpak en normering gekomen kan worden. Hierbij zijn de 23 omgevingsdiensten betrokken. De verwachting is dat begin 2022 en plan van aanpak ligt. Ook bewoners uit de diverse steden (zoals Eindhoven, Nijmeren, Bergen op Zoom en Den Bosch) zullen gezamenlijk optrekken.

In 2016 was er al een plan om de asfaltcentrale naar het industrieterrein Brand II te verplaatsen. Vanwege de het niet passen in de omgevingsvergunning lag dit stil. Door veranderende omstandigheden zal opnieuw bekeken worden of de asfaltcentrale verplaatst kan worden.

Zie ook presentatie informatiebijeenkomst.Auteur:  Alfred Heeroma  Datum:  vrijdag 15 oktober 2021 
Bron:   GemeenteReageren

U kunt tijdelijk niet reageren op dit bericht


Er zijn geen reacties
______________________________________________________________________________
Meer Nieuwsberichten

17-11-2132 nieuwe huurappartementen in Boschveld
04-11-21Vrijwilligers planten 3000 bloembollen
21-10-21Handjes gezocht voor poten bloembollen
21-10-21Dialoogtafels in november
15-10-21Windmolenpark De Rietvelden geopend
15-10-21Samen West veiliger maken
15-10-21Natuurwerkdag op 6 november
15-10-21Minder klachten over asfaltcentrale
12-10-21Let op met online fraude
12-10-21Tips ter voorkoming babbeltrucs

Pagina 1 van 88

1 2   Volgende

Er zijn 872 berichten
Links van pagina's op deze site
Agenda BBS-Wijkplein Boschveld BrabantWonen Buurtkrant Copernikkel Documenten Gemeente Geschiedenis Home Links Nieuws OBB Ondernemersnetwerk Veemarktkwartier Vlekkenplan Werkgroepen Werkzaamheden Wijkplaats Wijkplan Zayaz