Boschveld Beweegt is de naam van het wijkplan voor de buurt Boschveld in 's-Hertogenbosch. Deze website is een gemeenschappelijk initiatief van BrabantWonen, Zayaz Gemeente 's-Hertogenbosch en OBB wijkraad.
Deze site bevat informatie over activiteiten en ontwikkelingen in de buurt.

Home BrabantWonen Gemeente OBB Zayaz Wijkplan

Agenda

BBS-Wijkpein

Boschveld

Buurtkrant

Copernikkel

Documenten

Geschiedenis

Links

Nieuws

Ondernemersnetwerk

Veemarktkwartier

Vlekkenplan

Werkgroepen

Oude site

Nieuwsbericht

Kunst in de Spoorzone
zondag 10 april 2022

Binnenkort komt op een gevel van het sheddakcomplex een gedicht van stadsdichter Doeko L.
Fotograaf: © Gemeente


Een aantal jaar geleden is de gemeente begonnen met het maken van plannen voor de Spoorzone. Dit is grofweg het gebied tussen de Tramkade en het JB Ziekenhuis. Die ontwikkelingen betreffen zowel wonen, werken en onderwijs. Een aantal kunstenaars hebben ruim een jaar geleden aangegeven dat er ook kunst moet komen in die ruimte. Daar is al enige invulling aangegeven, denk aan de beschildering van het Grencogebouw en het kunstwerk bij de Kunstacademie.

De komende tijd zal de Onderwijsboulevard worden aangepakt en ook in dit gebied zal meer kunst komen. Als eerste zal er een gedicht van stadsdichter Doeko L. aangebracht worden op een gevel van het sheddakencomplex in het Paleiskwartier in het kader van Poëzie in de Spoorzone.

De kunst moet verbinden, maar ook interactief worden. Om kunst onlosmakelijk onderdeel te laten zijn van de ontwikkelingen in de Spoorzone de komende 10-15 jaar is er een regiegroep opgericht. Deze adviseert gevraagd en ongevraagd waar het gaat om interactieve kunstuitingen in de Spoorzone. De artistieke leidraad was de eerste kunstopdracht in dit verband. De regiegroep is als volgt samengesteld: Liesbeth Jans (voorzitter, Kunstloc), Miesjel van Gerwen (bewoner, kunstenaar, directeur Bosch Parade), Ine Gevers (voorzitter en oprichter Future of Work Foundation), Bertus Rosier (coördinator MMD, Avans), William Jans (ontwerper openbare ruimte gemeente 's-Hertogenbosch) en Janne van Wijnen (cultuur, gemeente 's-Hertogenbosch).

Matthijs Bosman is de inspirator van Het Instituut Openbaring Ruimte (OpRui). Dit is een multidisciplinair platform, een organisatie die zich sterk maakt voor interventies in de openbare ruimte door studenten van de onderwijsinstellingen in de Spoorzone. Matthijs: "kunst, design, techniek, data-analyse en ICT zijn naast stedenbouw en architectuur, extreem relevante instrumenten om ontwikkelingen in de maatschappij beleefbaar te maken in de openbare ruimte. Samen ingezet, kunnen ze ons leefgebied op een verrassende manier beïnvloeden en zelfs tot een slimme, duurzame en responsieve omgeving transformeren." Het onderzoek is een vervolg op de visie 'De stad die binnen wil komen'.

Birthe Leemeijer maakte een schetsontwerp voor kunst in de openbare ruimte van de Spoorzone. Ze liet zich inspireren door de buitenluiken van de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Op deze luiken zie je de wereld als een afgesloten geheel. God kijkt door de glazen bol naar binnen. En ziet op de achterzijde van de panelen hoe mensen zich overgeven aan de vele genoegens die het leven op aarde te bieden heeft en de gevolgen daarvan.

Met het project 'Through the looking glass' (and what we will find there) gaat Birthe de komende jaren samen met studenten aan de Onderwijsboulevard in Den Bosch een vakoverschrijdend project opzetten door gezamenlijk drie verschillende ecosystemen te ontwikkelen. Waarbij je door het glas kijkt naar het leven erachter. Deze ecosystemen krijgen een plek in de openbare ruimte aan de Onderwijsboulevard.

Auteur: Alfred Heeroma/ gemeente
Bron: Gemeente
Documenten

22-Sep-22Buurtkrant september 2022
14-Jul-22Buurtkrant Boschveld juli 2022
04-Jul-22Verslag Boschveldoverleg 30 mei 2022
26-May-22Buurtkrant Boschveld mei 2022
07-Apr-22Verslag Boschveldoverleg 28 maart 2022
26-Mar-22Agenda Boschveldoverleg 28 maart 2022
25-Mar-22Buurtkrant Boschveld maart 2022
27-Jan-22Buurtkrant Boschveld januari 2022
12-Dec-21Onderzoek geluidwering gevel Vlek 21
12-Dec-21Aanpassingen ontwerp Vlek 21

Meer documenten


Nieuwsberichten

16-Sep-22Ontwerpbeschikking EKP-Noord ter inzage
16-Sep-22Evaluatie digitaal parkeren
14-Sep-22Gezondheidsmarkt en film komende vrijdag
03-Sep-22Boschveld Live Zomereditie
25-Aug-22Boschveld Live
19-Jul-22Een buurtsportcoach in de buurt
02-Jul-22Wegwerkzaamheden
20-Jun-22Nieuwbouw Weener XL bereikt hoogste punt
11-Jun-22Studenten Kunstacademie in protest
28-May-22Dag tegen inbraak

Meer nieuws

© 2007 - 2022 Alle rechten voorbehouden   ※   Ontwerp De Vrije Letter   ※
info@boschveldbeweegt.nl
Disclaimer
Uit onderzoek is gebleken dat donkere achtergronden beter zijn voor uw ogen