Boschveld Beweegt is de naam van het wijkplan voor de buurt Boschveld in 's-Hertogenbosch. Deze website is een gemeenschappelijk initiatief van BrabantWonen, Zayaz Gemeente 's-Hertogenbosch en OBB wijkraad.
Deze site bevat informatie over activiteiten en ontwikkelingen in de buurt.

Home BrabantWonen Gemeente OBB Zayaz Wijkplan

Agenda

BBS-Wijkpein

Boschveld

Buurtkrant

Copernikkel

Documenten

Geschiedenis

Links

Nieuws

Ondernemersnetwerk

Veemarktkwartier

Vlekkenplan

Werkgroepen

Oude site

Nieuwsbericht

Heldinnen van Boschveld
8 Mar 2023, 19:48:22

Drie van de 12 portretten uit de tentoonstelling 'Heldinnen van Boschveld'
Fotograaf: © Alfred Heeroma


Op 8 maart 1908 gingen in New York ongeveer 15.000 vrouwelijke textielarbeiders de straat op voor betere arbeidsomstandigheden. Die datum van 8 maart wordt nu nog steeds gebruikt voor de internationale vrouwendag. Nog dagelijks horen we in het nieuws dat er ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen. In het ene land zijn die verschillen groter dan in het andere land, maar er zijn maar weinig landen waar mannen en vrouwen echt gelijke rechten en plichten hebben.

Olaf Smit is een fotograaf die ook veel voor Copernikkel werkt. Een aantal jaren geleden kreeg hij de vraag om een aantal mannen en families uit Boschveld te portretteren voor een kalender. Dat was toen in het kader van de theatervoorstelling Familie Boschveld.

2 jaar geleden kwam het idee om ook vrouwen uit Boschveld te portretteren. Olaf ging hier mee aan de slag, maar ervaarde dat dit niet zo gemakkelijk was. Niet alle vrouwen willen op een foto en al helemaal niet in een middelpunt staan. Er moest vaak eerst een vertrouwensband worden opgebouwd. Toen hij vorig jaar een verzoek kreeg van Theaterfestival Boulevard en theatergroep Minoux om strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen in beeld te brengen, zag hij een kans om dit verder uit te werken. Dankzij een subsidie van het Cultuurfonds en Wijkbudget Boschveld resulteerde dat uiteindelijk in 12 zwart-wit portretten die nu te zien zijn in Copernikkel.

De portretten zijn van vrouwen uit Boschveld die elk op een één of andere manier actief zijn in de buurt. De één is gastvrouw bij Copernikkel, de ander kookt voor BoschveldWereldkeuken en weer een ander is actief bij de NaaiMeetUp. Naast het portretteren van de vrouwen op een foto, ging Joanda van Geffen, ook van Copernikkel, in gesprek met de vrouwen om iets van hun achtergrond te weten te komen. Hieruit bleek al dat veel vrouwen een behoorlijk moeilijk leven achter de rug hebben, maar nu in Boschveld een plek hebben gevonden. Bij elke foto hangt dan ook een tekst met de achtergrond van de vrouwen.

Vandaag, op internationale vrouwendag, werd de tentoonstelling geopend. Dit werd gedaan door de geportretteerde vrouwen zelf, die hun foto onthulde. Er waren zeker 30 tot 40 bezoekers die de opening bezochten. Zoals je bijna kan verwachten waren er ook lekkere hapjes van de BoschveldWereldkeuken en muziek Marie en Antoinette (althans volgens hun artiestennaam).

De tentoonstelling is nog tot eind april te bezoeken tijdens de openingsuren van Copernikkel. De entree is gratis.Auteur: Alfred Heeroma
Bron: Boschveld Beweegt
Documenten

25-May-23Buurtkrant Boschveld mei 2023
30-Mar-23Ambitiedocument Bosch Centraal: Slim, Gezond en Gastvrij.
17-Mar-23Buurtkrant Boschveld maart 2023
26-Jan-23Buurtkrant Boschveld januari 2023
17-Nov-22Buurtkrant Boschveld november 2022
22-Sep-22Buurtkrant september 2022
14-Jul-22Buurtkrant Boschveld juli 2022
04-Jul-22Verslag Boschveldoverleg 30 mei 2022
26-May-22Buurtkrant Boschveld mei 2022
07-Apr-22Verslag Boschveldoverleg 28 maart 2022

Meer documenten


Nieuwsberichten

28-May-23Seniorenconsulent bij Eerste Hulp Bij Geldzaken
26-May-23Renovatie woningen Vlek 16
24-May-23Varkensruggen op Simon Stevinweg
15-May-23Hoogste punt nieuwbouw Vlek 21
14-May-23Simon Stevinweg afgesloten
10-May-23Eerste kinderstadsdichter maakt gevelgedicht
10-May-23Fittestdag
09-May-23Station: knooppunt van verbinding en ontmoeting
03-May-23Theater strijkt neer op het EKP-terrein
27-Apr-23Oekraïense vluchtelingen in Boschveld

Meer nieuws

© 2007 - 2023 Alle rechten voorbehouden   ※   Ontwerp De Vrije Letter   ※
info@boschveldbeweegt.nl
Disclaimer
Uit onderzoek is gebleken dat donkere achtergronden beter zijn voor uw ogen