Boschveld Beweegt is de naam van het wijkplan voor de buurt Boschveld in 's-Hertogenbosch. Deze website is een gemeenschappelijk initiatief van BrabantWonen, Zayaz Gemeente 's-Hertogenbosch en OBB wijkraad.
Deze site bevat informatie over activiteiten en ontwikkelingen in de buurt.

Home BrabantWonen Gemeente OBB Zayaz Wijkplan

Agenda

BBS-Wijkpein

Boschveld

Buurtkrant

Copernikkel

Documenten

Geschiedenis

Links

Nieuws

Ondernemersnetwerk

Veemarktkwartier

Vlekkenplan

Werkgroepen

Oude site

Nieuwsbericht

Buurtteam onderzocht Boschveld
21 Mar 2023, 09:27:17

Op 20 maart 2023 presenteerde het Buurtteam de resultaten van een buurtonderzoek aan een handvol bezoekers.
Fotograaf: © Alfred Heeroma


Het Buurtteam, waarin een aantal organisaties samenwerkt, is in de coronatijd een buurtonderzoek begonnen, maar door de vele beperkingen leverde dat niet veel op. Toen de beperkingen waren opgeheven hebben ze 1600 enquêtes in de buurt verspreid. Hierop kwamen 100 reacties. Verder spraken ze ook met diverse bewonersinitiatieven zoals Copernikkel, de Westhoek en Boschveldtuin. Dit bleek voldoende informatie op te leveren om een aantal conclusies te trekken. Maandagavond 20 maart werden deze resultaten in BBS Boschveld gepresenteerd. Een handvol bewoners was hier op afgekomen.

Zo vind 84% van de respondenten Boschveld een leuke buurt en 2% juist niet. De rest zit er tussenin. Dit leverde een waarderingscijfer op van 7.5. Er waren diverse redenen om Boschveld leuk te vinden maar de meest voorkomende waren veiligheid, fijn huis, natuur en contact met de buren.

Er werden ook punten aangegeven waar meer aandacht aan besteed mag worden, zoals natuur, winkelcentrum (een supermarkt van een grote keten wordt toch gemist), sport en activiteiten en ook contacten in de buurt. Bij dat laatste werd vooral aangegeven dat er best veel initiatieven zijn in de buurt, maar deze vaak onbekend zijn waardoor er ook geen verbindingen gelegd kunnen worden.

75% van de respondenten wil een actieve rol of is reeds actief in de buurt. De meeste bewoners zien vooral een stimulerende of faciliterende rol voor zichzelf bij bepaalde activiteiten. Het Buurtteam/ Wijkplein kan activiteiten ondersteunen, maar het initiatief moet wel van de bewoners komen.

Er werd al snel geconstateerd dat bij veel activiteiten bepaalde bewoners afkomen. Hieruit blijkt al dat het verbinden van activiteiten best lastig is. Activiteiten die buiten plaatsvinden trekken een meer gevarieerd publiek dan activiteiten die binnen worden georganiseerd. Wijkraad OBB organiseert alleen nog zogenaamde Boschveld Live activiteiten, waar onderwerpen op een luchtige manier worden gepresenteerd. Ze zijn afgestapt van het vergadermodel.

Het buurtteam vroeg de aanwezigen bij drie onderwerpen wat er beter kan en wat bewoners kunnen doen.

Natuur
De natuur zit vooral in de openbare ruimte. Soms hebben bewoners verschillende belangen bij het gebruik van die ruimte (bijvoorbeeld parkeren, spelen of groen). Daar moeten dan afspraken over worden gemaakt en dat blijkt vaak moeizaam te gaan. Toch kan het.

Andere bewoners gaven aan dat het best lastig is om een ingang te vinden bij de gemeente om iets te doen in de openbare ruimte. Dan komt het ook nog voor dat regelgeving zorgt dat de gemeente een muur optrekt, waarbij je wel over een behoorlijk doorzettingsvermogen moet beschikken om iets geregeld te krijgen. Zo wilde een paar bewoners iets doen met klimplanten bij het Van Coehoornplein, maar omdat de herinrichting van dit plein heel lang op zich laat wachten, ervaren de initiatiefnemers nu een weerstand. Ook worden de koopwoningen nu vaak verhuurd aan studenten, die maar weinig betrokkenheid hebben met de omgeving. Hierdoor is het starten van initiatieven lastiger.

Winkels
Over het algemeen is men tevredenheid over de winkels, al wordt een supermarkt van een landelijke keten gemist. Wel is er onvrede over de rommel die ontstaat rondom de Döner winkel. Door de goede kwaliteit trekt deze zaak veel publiek, wat enerzijds zorgt voor verkeersoverlast, maar ook voor veel rommel. De bezoekers eten hun eten buiten de winkel op en hierdoor komt veel rommel op straat. Er staan wel afvalbakken, maar die voorkomen de verrommeling niet. Bewoners zouden graag zien dat de winkel hier meer matregelen neemt en minimaal aan het eind van de dag de rommel rondom de winkel opruimt. De gemeente zou hier ook meer op moeten toezien. De vorig jaar vernieuwde stoep begint nu al slijtage te vertonen.

Sport
Het blijkt dat er maar weinig bekend is over sportactiviteiten in en rondom de buurt. Zo is er een Jeu de Boule baan bij de Westhoek, maar omdat niemand er gebruik van maakt, wordt deze niet onderhouden. De aanwezige bewoners wisten niet dat er bij de Fuik (aan de rand van de buurt richting Schutskamp) een Pétanque club zit (Bois le duc). Momenteel kan er geen gebruik worden gemaakt van deze banen vanwege de regen en hoge waterstand.

Verder bleek er behoefte om te kunnen tafeltennissen, dat zou bijvoorbeeld in de sporthal kunnen. Ook was er een vraag naar Zumba-lessen. Die waren er wel ooit en er zouden nog best veel bewoners zijn die hieraan weer zouden willen deelnemen. Er is echter niemand die deze lessen kan leiden. Verder wordt er wekelijks ook basketbal gespeeld in de gymzaal. Er werd uitgelegd dat bewoners initiatieven kunnen nemen voor een activiteit. Er zijn diverse subsidiepotjes waaruit een bijdrage kan worden verkregen als de activiteiten aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Verder was er een vraag naar buurtfeesten. Die zijn er al een paar jaar niet meer. Ook hier geldt dat bewoners het voortouw moeten nemen. Wel worden er regelmatig straatfeesten gehouden, waarbij bewoners onderling iets regelen, al dan niet ondersteund door het Wijk- en Dorpsbudget.

Het Buurtteam gaat nu bekijken wat ze met de terugkoppeling kan doen.

Auteur: Alfred Heeroma
Bron: BoschveldBeweegt
Documenten

25-May-23Buurtkrant Boschveld mei 2023
30-Mar-23Ambitiedocument Bosch Centraal: Slim, Gezond en Gastvrij.
17-Mar-23Buurtkrant Boschveld maart 2023
26-Jan-23Buurtkrant Boschveld januari 2023
17-Nov-22Buurtkrant Boschveld november 2022
22-Sep-22Buurtkrant september 2022
14-Jul-22Buurtkrant Boschveld juli 2022
04-Jul-22Verslag Boschveldoverleg 30 mei 2022
26-May-22Buurtkrant Boschveld mei 2022
07-Apr-22Verslag Boschveldoverleg 28 maart 2022

Meer documenten


Nieuwsberichten

28-May-23Seniorenconsulent bij Eerste Hulp Bij Geldzaken
26-May-23Renovatie woningen Vlek 16
24-May-23Varkensruggen op Simon Stevinweg
15-May-23Hoogste punt nieuwbouw Vlek 21
14-May-23Simon Stevinweg afgesloten
10-May-23Eerste kinderstadsdichter maakt gevelgedicht
10-May-23Fittestdag
09-May-23Station: knooppunt van verbinding en ontmoeting
03-May-23Theater strijkt neer op het EKP-terrein
27-Apr-23Oekraïense vluchtelingen in Boschveld

Meer nieuws

© 2007 - 2023 Alle rechten voorbehouden   ※   Ontwerp De Vrije Letter   ※
info@boschveldbeweegt.nl
Disclaimer
Uit onderzoek is gebleken dat donkere achtergronden beter zijn voor uw ogen