Home Over Contact
Nieuws Agenda Vlekkenplan Wijkplan Service
BrabantWonen Zayaz Gemeente BBS OBB Buurtkrant Copernikkel
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Meer dan een gebouw

Meer dan een gebouw
18-Oct-2024

Leestijd 3 minuten

Weener-groen-okt2024-AlfredHeeroma1.JPG title =
Aan de voorkant van het Weener XL complex wordt geëxperimenteerd met groen, maar er zijn ook bankjes en informatiebordjes geplaatst.
Fotograaf: © Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt


Ruim een jaar geleden verhuisde Weener XL naar een pand aan de Oude Vlijmenseweg. Het gebouw is zo gebouwd dat het grotendeels hergebruikt kan worden, is van hout en zuinig in energiegebruik. Heel duurzaam dus. Maar er is meer, want ook rondom het gebouw is er grond en ook daar wordt gekeken naar duurzaam gebruik. Er daarover is veel te vertellen, zo bleek bij een lunchwandeling.

Sinds een maand of vier wordt er elke maand een lunchwandeling georganiseerd, zowel voor het personeel als voor belangstellenden van buiten. Ik werd donderdag uitgenodigd om te komen meelopen. Begeleider Jef Bogers had veel te vertellen, meer dan er in een half uurtje past en dat is vooral positief bedoeld. Het thema van deze tour was bladeren, niet zo gek nu deze massaal van de bomen vallen. Wat ik niet wist dat sommige bladeren veel makkelijker verteren dan anderen. Eiken- en plataanbladeren blijven langer bestaan dan bijvoorbeeld bladeren van een lindenboom. Maar bladeren zijn vooral voedsel. Als je bladeren weghaalt, dan haal je ook voedsel weg en verarm je de omgeving. Maar bladeren zorgen er ook voor dat dieren er veiligheid kunnen vinden of zelf gebruiken als vluchtwegen En natuurlijk bieden de bladeren ruimte voor voortplanting. De 4 v's zoals Jos ze noemt. Dus is het goed om goed over na te denken voordat je bladeren weghaalt.

Soms is dat nodig, bijvoorbeeld voor de veiligheid of om te voorkomen dat rioolputten verstopt raken. Weener XL krijgt vaak van de gemeente opdracht om bladeren weg te halen, maar gaat wel steeds vaker in overleg of dat overal wel noodzakelijk is. En dan blijkt dat het niet altijd nodig is. Maar met de bladeren die worden weggehaald wordt ook geprobeerd om snellere composteermethoden uit te testen, zodat de voedingstoffen zo snel mogelijk weer teruggegeven kunnen worden.

Ook direct rondom het gebouw wordt gewerkt aan duurzaamheid. Voor het gebouw liggen 2 wadi's. Ze staan vol met planten, maar water komt er amper in. Volgens Jos komt dat omdat de ondergrond zand is en daar zakt het water heel snel door weg. Nu er straks ook dood plantmateriaal inkomt, zal dat mogelijk verminderen. Het is een experiment. En zo zijn er meer experimenten. Langs de muren groeien planten en die moeten voor een extra isolatie zorgen, er hangen bijenhotels en op dak groeien mossen. Het opgevangen regenwater wordt gebruikt in toiletten.

Voor wie het nog niet was opgevallen, voor het pand staan nu een aantal bankjes en die worden tijdens lunch volop gebruikt door het personeel. Er staan ook informatiebordjes met QR codes die verwijzen naar pagina's van Weener XL over de experimenten. Zo wordt er nu gewerkt met kweekbakken, maar ook met maaibeleid. Jos vertelde dat het gras onlangs is gemaaid, maar er stonden ook veel bloemen. Of dat nu goed of slecht is, willen ze graag uitzoeken. Als je veel maait krijgen grassen langere wortels, maar als je niet maait, dan groeit alles dicht met bomen. Wat is daarin nu verstandig?

Er zijn meerdere initiatieven die rondom het gebouw plaatsvinden. Daar kun je over lezen op de site van Weener XL

Wie ook een keer wil meelopen tijdens de lunch (12.00-12.30 uur) is van harte welkom. De volgende wandeling is in november, maar de datum is nog niet bekend. Houdt daarvoor de agenda in de gaten.

Auteur: Alfred Heeroma