Home Over Contact
Boschveld Beweegt| Den Bosch |Tweede mural in Boschveld

Tweede mural in Boschveld
08-Jul-2024

Leestijd 2 minuten

GevelMarconistraat.jpg title =
De gevel met de afbeelding van het schilderij van Jan Mandijn. Dit zal worden vertaald naar een beeld met hedendaagse verleidingen.
Fotograaf: Alfred Heeroma - Bron: Boschveld Beweegt


Twee jaar geleden kreeg de flat op de hoek Copernicuslaan/Oude Vlijmenseweg een muurschildering (mural). Deze flat van Zayaz werd toen in samenwerking met Kings of Colors beschilderd. De reacties waren positief en nu komt er een tweede mural en wel op de gevel van een flat in de Marconistraat.

Deze flat is van BrabantWonen en die is hiervoor een samenwerking aangegaan met het project Museum Murals. In dit project laten kunstenaars zich inspireren door de kunstschatten in museumcollecties door heel Nederland. De inspiratie komt van het schilderij 'De verzoeking van de heilige Antonius' van Jan Mandijn. De heilige Antonius trok zich, volgens de legende van Athanasius van Alexandrië, terug in de woestijn om zich te bezinnen. Daar werd hij op de proef gesteld door allerlei demonen en monsters en werd hij zo keer op keer in verleiding gebracht tot het begaan van zondes zoals, hebzucht, gulzigheid, afgunst en onkuisheid. Het lukte hem om de verleidingen te weerstaan.

Het thema verleiding zal door Studio Giftig (bestaande uit kunstenaars Niels van Swaemen en Kasper van Leek) worden omgezet in een muurschildering. De twee startten hun samenwerking in 2007 en ontwikkelden een gedetailleerde en (sur)realistische schilderstijl. Van enorme muurschilderingen in de publieke ruimte tot kleinschaliger werk voor galerieën, transformeert hun kunst alledaagse situaties naar surrealistische perspectief. In 2023 bereikte Studio Giftig een wereldwijde mijlpaal, door Best Mural Worldwide in de wacht te slepen.

De kunstenaars gingen in gesprek met bewoners tijdens een bewonersavond op 28 mei. Er is toen uitgebreid gesproken over de verleidingen van nu voor jong en oud. De input uit dit gesprek heeft Studio Giftig uiteindelijk meegenomen in het ontwerp waarin een jonge vrouw wegkijkt van een schaal vol verleidingen, zoals de mobiele telefoon, een game-console, fastfood, dure sneakers, sieraden, alcohol en roken.

De kunstenaars beginnen op 15 juli aan het kunstwerk en hopen op 26 juli klaar te zijn, maar dat hangt ook af van het weer. Omdat dit midden in de schoolvakantie valt zal de officiële ‘onthulling’ op 22 augustus plaatsvinden.

Auteur: Alfred Heeroma